Ik denk dat iedereen hier sterker van wordt

Ik heb besloten om deelnemer aan De Leiderschapsspiegel van Movum te worden om kwaliteiten die er bij mij nog niet uitkwamen te ontwikkelen. Je werkt tijdens dit intensieve programma van een jaar aan jezelf. We doorlopen 4 periodes van ieder ongeveer 3 maanden. We zijn begonnen met leidinggeven aan jezelf, daarna stond leidinggeven 1 op 1 centraal, op dit moment (juni 2023) werken we aan leidinggeven aan een team. In de laatste periode komt ook nog leidinggeven aan een organisatie aan bod.

Mijn persoonlijke ontwikkeling gaat uiteraard met vallen en opstaan. Dat merk ik zelf veel beter nu ik ook heel bewust met mezelf aan het werk ben. Ton en Roelof prikkelen hun deelnemers iedere dag met een zelfreflectievraag, zodat ik er gewoon niet aan ontkom om over mijn eigen handelen na te denken. Welke keuzes maak ik in mijn dagelijkse werk? En wat is het effect van mijn keuzes? Het begint me steeds beter te lukken om ineffectieve patronen in mijn eigen gedrag te herkennen en daarvan te leren.

Iedereen die meedoet aan het programma is gemotiveerd, dat is heel prettig. Er doen mensen van diverse niveaus mee: directie, MT, teamleiders. Die diversiteit vind ik wel mooi. Je komt op deze manier ook een keer uit je bubbel, buiten je eigen organisatie. Vanaf het begin van het proces bevorderen de trainers de nieuwsgierigheid naar elkaar, alleen al de voorstelronde was bijzonder. Ook de intervisiesessies helpen daarbij. Tijdens de intervisie kan ik bovendien ook met ‘lotgenoten’ gevoelens delen, uitdagingen bespreken en de valkuilen onder ogen zien die voor mezelf soms blinde vlekken zijn.

Iedere module van het programma start met een gastspreker van naam. Deze hebben niet alleen een boeiend verhaal, ze zetten mij ook aan het denken over mijn invloed op mijn eigen gedrag en op de mensen om mij heen.

Sinds ik deelneem aan De Leiderschapsspiegel lukt het me steeds beter de juiste vragen op het juiste moment te stellen, ik sta steviger in mijn schoenen. Omgaan met een bepaald type mens zal ik waarschijnlijk altijd lastig blijven vinden, daarom zal ik moeten blijven oefenen en reflecteren. Ik weet nu wel hoe ik dat moet doen.

Ik denk dat iedereen die aan dit programma deelneemt hier sterker van wordt. Of ik nog een advies heb aan Ton en Roelof? ‘Jullie mogen best nog wel wat kritischer zijn naar de deelnemers.’

Klaas Dirk Hilgenga

Klaas Dirk Hilgenga

Wil je met ons samenwerken?

Wil je meer weten over Movum en onze diensten of wil je een afspraak met ons maken?