Over ons

Movum Missie: 'Helpen waar nodig en gewenst'

Movum is opgericht in 2005 door 3 mensen die samen besloten al hun kennis en ervaring op het gebied van ontwikkeling van mensen, teams en organisaties te bundelen: vanaf het begin gaan het behalen van resultaten en de menselijke maat samen in alles wat Movum doet. Ons uitgangspunt is dat organisaties alleen bestaansrecht hebben door de mensen die er werken. Dus niet denken in fte’s, maar aan Bert en Petra met hun unieke bijdrage en hun leven buiten het werk.

‘Movum levert zich onderscheidende diensten op het gebied van leiderschapsontwikkeling, teamontwikkeling en loopbaanontwikkeling. Wij helpen individuen, teams en organisaties om in een veilige omgeving keuzes te maken en hun potentieel te benutten, door het vergroten van hun autonomie en het nemen van hun eigen verantwoordelijkheid, zodat hun ontwikkeling effectiever, efficiënter en met meer plezier verloopt.’

Movum, gewoon goed

Bij Movum doen we de dingen waar we goed in zijn. Dat vinden we heel gewoon. Maar voor jou is dat misschien wel bijzonder. Alles wat Movum doet begint bij jouw verhaal en jouw vraag: we zijn er om jou, je team of je organisatie te helpen. Kunnen wij je dan overal mee van dienst zijn? Nee, natuurlijk niet. Onze kracht zit in het beantwoorden van jouw vragen over loopbaan, leiderschap en team!

Alles wat wij doen gaat over jouw of jullie proces. Stel, je moet noodgedwongen op zoek naar een andere baan. Of je vindt dat de samenwerking in je team moet verbeteren. Of je wilt een nieuwe vorm van leiderschap doorvoeren in je bedrijf. In alle gevallen ben en blijf je zelf verantwoordelijk voor je proces. Kort gezegd: we doorlopen jouw reis niet, we helpen je om die reis sneller, effectiever en met meer plezier en energie te maken.

Wat kun je verwachten als Movum jouw of jullie proces begeleidt? Professionals die hun vak echt beheersen, die zorgen voor de juiste balans tussen het bereiken en borgen van doelen en de menselijke maat. Klik hier voor verhalen van klanten of hier als je een vraag aan Movum wilt stellen.

Over Movum

Telkens als er in een organisatie een verandering plaatsvindt, gebeurt er iets met de mensen die er werken. Er ontstaan vragen op het gebied van leiderschap (‘hoe stellen we onze leidinggevenden in staat het juiste gedragsvoorbeeld te geven’), loopbanen (‘wil/kan/mag ik wel mee in deze verandering’) en teams (‘welke doelen streven we na en hoe zorgen we ervoor dat iedereen daaraan een goede bijdrage levert’).

Bij dit soort vragen is veiligheid een sleutelwoord: wat hebben mensen nodig om zich veilig te voelen tijdens veranderingen waarbij zij betrokken zijn? Movum zorgt hiervoor, in goede en in minder goede tijden. Wij ondersteunen actief bij veranderingen, of deze nu plaatsvinden op initiatief van het individu, het team of de organisatie.

In de periode sinds de oprichting is vrijwel alles aan Movum veranderd. Van de oprichters werkt alleen Roelof nog in de organisatie. We hebben mensen zien komen en soms ook weer zien gaan. Wat niet veranderd is en ook niet zal veranderen is onze passie voor het helpen van mensen en organisaties op die momenten dat zij dat nodig vinden.

Leer ons kennen

Roelof Oldenburger​

‘Mensen helpen dingen te doen die ze eigenlijk niet durven’

Tot ongeveer mijn 17e wist ik zeker wat ik wilde worden: dierenarts! En ineens wilde ik dat niet meer. Dan maar Engels studeren, mijn beste vak op school. Mooie tijd. Leraar Engels bleek al snel niet mijn roeping te zijn. Ik maakte via een postdoctorale opleiding de overstap naar het bedrijfsleven en werkte tot ongeveer mijn 30e op het snijvlak van marketing communicatie, sales en management. Maar ik bleef onrustig.

Kort voor mijn 30e verjaardag sloot ik mij als franchisenemer aan bij een trainingsbureau en daar viel alles op zijn plek: mensen en organisaties helpen in hun ontwikkeling, daar ligt mijn echte passie en tot mijn grote vreugde ook mijn talent. Ik heb dan ook met veel plezier 7 jaar lang stad en land afgereisd om mensen te laten groeien in hun werk en leven. Daarna volgde de overstap naar een loopbaanadviesbureau en daar leerde ik het coaching vak. Prachtig om te merken hoe je ook één op één resultaten met mensen kunt bereiken. Bij het bureau was ik in loondienst, het bloed gaat waar het niet kruipen kan en dus ben ik samen met twee collega’s het Movum avontuur begonnen.

Ik durf mijzelf een expert te noemen op het gebied van de onderschatte rol van angst in veranderprocessen. Nieuwe dingen gaan doen is niet alleen een kwestie van kunnen en willen, maar ook van durven. Daarom kijk ik niet alleen naar de eerste twee voorwaarden, maar zeker ook naar de derde. Immers, ik kan mensen vaardigheden bijbrengen zoveel als mogelijk, als zij ze in de praktijk niet durven toe te passen dan is het resultaat van al hun en mijn inspanningen nihil.

Als je mij vraagt wat ik doe voor de kost: ik train en coach mensen. Dat dekt natuurlijk nauwelijks de lading, dus ook nog een iets langer antwoord: wat ik leuk vind en waar ik goed in ben is mensen helpen effectiever te worden in wat zij doen. Die hulp kent veel vormen: denk aan vaardigheidstrainingen, teamtrainingen en –coaching, individuele coaching tot en met het klankbord zijn voor MT-leden, directeuren en bestuurders, loopbaanadviezen, en begeleiding van werk naar werk. Ik zie mijzelf als een versneller in jouw of jullie ontwikkelprocessen.

In mijn werk moet ik kunnen zeggen wat ik denk te zien. Ik ben direct en respectvol tegelijk. Alles wat ik zeg is bedoeld om je beter te maken of om je te helpen bij de besluiten waarvoor je staat. Ik geloof in de kracht van eenvoud: de meeste zaken zijn veel minder ingewikkeld dan ze lijken. Daarbij begrijp ik heel goed dat ‘simpel’ niet hetzelfde is als ‘gemakkelijk’.

Had ik al gezegd dat ik het ook leuk vind om voor grotere groepen te spreken? Je kunt me ook inhuren als spreker op je bijeenkomsten. Daarnaast schrijf ik graag: van blogs op LinkedIn tot boeken. Graag bespreek ik de mogelijkheden voor het inzetten van het boek Moed Revolutie in verandertrajecten en als geschenk voor medewerkers en relaties.

Gerda Hagenauw​

‘Vier het Leven!’

Wat drijft mensen, wat drijft mij? Zomaar twee vragen die in mijn hele leven spelen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar het waarom achter beslissingen. Zijn het bewuste keuzes geweest of is de stap door de omstandigheden tot stand gekomen?

Voor een deel van ons mensen is hun plek in deze wereld helder, ze voelen zich gezien in hun omgeving, kunnen zich ontwikkelen zoals ze dat graag willen. Bij anderen gaat dit minder soepel, ze hebben tijd nodig om te ontdekken wie en waarvan ze zijn. En soms zijn er omstandigheden in hun leven die de weg blokkeren die ze dachten te gaan bewandelen.

Bij Movum houd ik me onder andere bezig met loopbaan-, leiderschap- en teamontwikkeling. Wij leren mensen bewuste en doordachte keuzes te maken als het gaat over hun werkleven. Wat doe je als je dagelijks werkt met een leidinggevende die jou niet ligt? Hoe help je een collega die terugkomt na een groot verlies? Blijf je als je na een reorganisatie ontdekt dat het bedrijf niet meer bij je past? Durf je een stap te maken uit een gouden kooi zonder uitdaging?

Dergelijke vraagstukken kom ik tegen in de coaching gesprekken. Ik verken graag met de kandidaten de mogelijkheden en help ze met het zoeken naar antwoorden. In trajecten waarbij de keuze voor een andere werkgever al gemaakt is, onderzoek ik met de klanten wat een goede volgende stap kan zijn en ondersteun ik in het netwerk- en sollicitatieproces. Daarnaast geef ik workshops over Persoonlijke Presentatie, LinkedIn, Netwerken en omgaan met verlies op de werkvloer. Ook schrijf ik met veel plezier blogs voor Mensenlinq over verlies en persoonlijke groei.

Mijn voornaamste interessegebied is verliesverwerking. Verlies op de werkvloer komt in vele vormen voor, van verlies van een dierbare, verlies van je identiteit door een overname tot het verlies van je werkplek. Het onderwerp is vaak een ondergeschoven kindje, we houden niet van pijn. Mijn missie is om het onderwerp beter bespreekbaar te maken en onderdeel te laten zijn van de normale manier van omgaan met elkaar. Dat doe ik op individueel niveau en in toenemende mate ook in samenwerking met teams.

Mijn kernwaarde is vrijheid. Dat staat voor mij voor schoonheid, tevredenheid, originaliteit/echtheid en verbondenheid. Mensen zien mij als empathisch, open, nieuwsgierig, enthousiast, vrolijk, ik houd van afwisseling en lees veel en graag. Dagelijks mediteer ik en ik geniet van filosofische gesprekken.

Je hoeft niet te twijfelen om hulp in te roepen als je op een plek of in een situatie zit die niet past bij het beeld dat jij van jouw leven hebt of dat je ideeën hebt over wat je graag wilt, maar niet weet hoe je het moet aanpakken. Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek (050-3604830).

Ton Feldbrugge

‘Keuzes maken en de consequenties ervan aanvaarden. Dáár mensen mee mogen helpen is heel dankbaar werk.’

Respectvol spiegelend, geïnteresseerd, omdenkend, doorvragend om jou te helpen de beweging te maken in de richting die goed voor jou, of jullie team is. Daarin ben ik resultaatgericht met aandacht voor het proces, serieus met een kwinkslag, gedreven.

Ik ben op mijn best als ik lang de gelegenheid krijg om met jou jouw vraagstuk te verkennen, zoveel mogelijk zonder oordelen en vanuit diverse invalshoeken. Lang? Ja, want voor de korte versie had je de oplossing al lang zelf bedacht. Natuurlijk niet langer dan noodzakelijk, maar wel ruimte gevend aan je echte verhaal door mijn oprechte nieuwsgierigheid.

Oorspronkelijk ben ik geschoold als Personeelsmanager. Daar heb ik een ruime ervaring in opgedaan. Later heb ik ervoor gekozen om mij in een specifiek gebied van het vak verder te specialiseren. Met behulp van diverse trainingen en opleidingen die gericht zijn op drijfveren, blokkades, patronen en systemen heb ik mij bekwaamd in het erg mooie vak om mensen met loopbaan- en samenwerkingsvragen goed te kunnen helpen. Dit natuurlijk in combinatie met de vaardigheden die coaching en training vereisen.

Veel van de vragen in organisaties en in loopbanen hebben te maken met het maken van keuze of het juist uitstellen er van. Dat weet ik als mens en ondernemer natuurlijk ook uit eigen ervaring. Het geeft veel voldoening om te mogen helpen om de variabelen van de keuzes met jou helder inzichtelijk te krijgen. Het is met regelmaat een taai proces waarbij je er baat bij kunt hebben dat ik met je mee denk en niet zomaar met je meepraat. Vanuit (soms) nieuwe inzichten of denkwijzen help ik je graag verder. Naast mijn werk en mijn gezin ben ik graag op het water, zeilend, roeiend of schaatsend en ben verknocht aan de Wadden, met name Vlieland.

Martha Bijl

‘Twee voeten op de grond, altijd’

Vroeger wilde ik verpleegkundige worden, maar dat bleek het niet voor mij te zijn. Dus beproefde ik mijn geluk in de horeca. Ik mag mijzelf al jaren gediplomeerd kok noemen. Ik werkte alleen in de avonden en de weekenden. Omdat mijn man Jack en ik kinderen wilden ben ik op zoek gegaan naar werk dat ik parttime en overdag kon doen. Ik heb de MBA opleiding gevolgd (dat wil zeggen, de boekhoudkundige variant) en heb vanaf dat moment (1992) altijd boekhoudkundige functies vervuld, onder andere bij een juwelier en bij een advocatenkantoor. En nu dus bij Movum en 1 dag per week op de financiële administratie van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Dit kantoor zat destijds in hetzelfde pand als Movum en toen daar besloten werd een tweede officemanager aan te nemen, dacht ik: 'dat is net iets voor mij'. Ik ken Movum en de mensen namelijk al vanaf de start van het bedrijf. Ik vind het erg leuk om naast het boekhouden ook contacten te onderhouden met de klanten van Movum. Ik vind het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen in ons pand. Onze klanten verdienen persoonlijke aandacht, ook van Debbyen mij. Voor mij is het iedere keer weer mooi om te zien hoe mensen geholpen worden hun volgende stap met vertrouwen te zetten. Ik vervul daarin graag mijn eigen bescheiden maar niet onbelangrijke rol.

Ik woon met Jack in Groningen, ga op de fiets naar het werk. Als ik vrij ben, zit ik het liefst met een boek in de tuin in de zon. Jack en ik zijn bovendien gek op actieve fietsvakanties.

Marrit de Groot

‘Aansprekende doelen halen met elkaar is fantastisch om te ervaren’

Interactie tussen mensen en gedrag in groepen is iets wat me al van jongs af aan fascineert. Misschien omdat ik nog wel eens aan het randje van zo’n groep stond. Dat is een plek die soms niet prettig voelt omdat je mee wil doen, aan de andere kant geeft het alle ruimte om te observeren, te reflecteren en te leren.

De interesse in groepsdynamiek en het laten samenwerken van alle belangen binnen een systeem is een rode draad door mijn loopbaan. Vanuit een studie bestuurskunde en publiekrecht kwam ik terecht bij de Rijksoverheid waar ik in verschillende functies en rollen veel kon leren over het vertalen van soms tegenstrijdige belangen en abstracte programma’s naar een grijpbaar “wat, waarom, hoe (dan) en, wanneer”. Na 18 jaar overheid wilde ik ook graag weten hoe die dynamiek in het bedrijfsleven werkt en heb ik de overstap gemaakt. Wat me opviel was dat de focus weliswaar anders is (commerciële doelstellingen) maar de dynamiek en de uitdagingen in publieke en commerciële organisaties vaak erg vergelijkbaar.

Voor mij was vooral interessant om te zien dat in veel organisaties de weg van mooie ideeën en prima intenties naar concrete uitvoering een heel lastige is. Het gebeurt nogal eens dat we elkaar onderweg kwijtraken omdat onderling de verbinding wordt verbroken, of het proces, doel of de visie waaraan gewerkt wordt echt nog niet duidelijk genoeg is. En dan ontstaat een andere dynamiek; de samenwerking stokt, de hoeveelheid systemen en procedures of andere afleiding neemt toe en datgene waarvoor we het eigenlijk doen raakt steeds meer uit beeld. Vaak ten koste van het werkplezier. Een dynamiek die ook in persoonlijke situaties herkenbaar is. Zo zonde!

Ik haal veel voldoening uit zowel het analyseren van dit soort processen als het werken eraan, met de handen uit de mouwen, en de voeten in de klei maar soms ook het hoofd in de wolken. Want ik laat me niet graag begrenzen door denkbeeldige onmogelijkheden. Hoe complexer de uitdaging hoe groter mijn enthousiasme. Ik heb me door de jaren heen gespecialiseerd in verandermanagement en effectiviteit. Steeds bezien vanuit de missie en doelen van de organisatie, het team of het individu. Ik focus daarbij op de impact die de verandering heeft op het gedrag van de bij de verandering betrokkene(n). En ik zoek naar de kansen die veranderingen kunnen brengen, zonder de bedreigingen die er ook kunnen ontstaan of die worden ervaren uit het oog te verliezen.

Wat daarbij voor mij een belangrijk gereedschap is, zijn de methodieken uit de LEAN filosofie. Deze filosofie richt zich zowel op respect (voor de klant, de medewerkers, de omgeving) als op het leren en ontwikkelen van strategieën om ‘flow’ te creëren en succesvol te worden in het bereiken van (organisatie) doelen voor individuen, teams en organisaties. Met deze kennis en ervaring, de succesverhalen en de blauwe plekken die er bij horen kijk ik graag met je mee hoe jij jouw doelen en ambities waar kan maken. Want aansprekende doelen halen is echt fantastisch om te ervaren. Zowel als het gaat om persoonlijke doelstellingen als professionele. Terug naar de essentie en waarde toevoegen voor je klant of stappen zetten in het bereiken van de dingen die jij werkelijk belangrijk vindt is waar je zoveel energie uit kan halen.

Bij Movum sta ik voor je klaar bij vraagstukken op het gebied van effectiever worden. Ik denk graag met je mee, reik je waar dat behulpzaam is tools aan of luister gewoon naar je dilemma’s. Voel je vrij contact op te nemen!

Debby van Geesbergen

‘Ik ben graag de spin in het web’

Ik ben mijn hele werkzame leven al bezig in ondersteunende functies, ik voel me daarin helemaal thuis. Na een periode van aan mezelf werken, ben ik nu weer lekker aan de slag bij Movum als officemanager, samen met Martha. En dat bevalt me prima! Ik ben graag de spin in het web, ik hou van afwisseling op het werk en heb graag collega’s en klanten om me heen. In deze rol vind ik dat allemaal, dat is heel fijn. Ik leer elke dag weer nieuwe dingen. Dat is voor mij persoonlijk belangrijk: een mens is nooit klaar met leren.

Ik ben een echte zonaanbidder! Ik kan intens genieten van in de tuin in het zonnetje te zitten met een boek, want ik lees ook graag om me te ontspannen. Vaak niet te ingewikkeld, de ‘flutromannetjes’ zijn aan mij wel besteed. Maar ook boeken over geschiedenis en over echte mensen, die boeien me. Voor wat betreft de zon: we zoeken in onze vakanties graag die zon op, en dan vooral in het Middellandse Zeegebied: Spanje, Griekenland, Italië en Zuid-Frankrijk. Vroeger gingen we dan met de caravan van mijn schoonouders, tegenwoordig vliegen we die kant op.

Mijn man Roel heeft zijn eigen bedrijf (Wigbold Houthandel en Bouwstoffen in Groningen), maar wij wonen ‘op de ruimte’ aan de rand van Marum. Ons huis staat op 5.500 vierkante meter eigen grond, dus hoeven wij ons nooit te vervelen. In de tuin is altijd wel iets te doen. Daarnaast steken we ook tijd in de opvoeding van onze boxer Yuna. We spreken graag af met vrienden om te borrelen en te eten. Lekker genieten van het goede leven buiten de stad.

Martha en ik verzorgen samen het officemanagement van Movum, dus is de kans vrij groot dat je mij aan de telefoon krijgt als je naar kantoor belt of dat je me achter de balie aantreft als je bij ons op bezoek komt. Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je jezelf welkom voelt!