Van ‘het erbij doen’ naar voortdurend verbeteren

Ik heb met veel plezier gewerkt bij het waterschap in Friesland. Ik gaf leiding aan verschillende teams in combinatie met het uitvoeren van verschillende Lean verbetertrajecten. Als teamleider weet ik wat mensen drijft en wat ze nodig hebben om als team te werken aan een organisatiedoel. Als Lean adviseur merkte ik dat het uitvoeren van deze verbeter projecten zorgde voor flow op de werkvloer en bij mij zorgde voor veel positieve energie!

In de gesprekken met mijn manager bij het waterschap kwam de vraag naar voren wat mij dreef en wat mijn volgende stap zou worden. Ik kon een loopbaantraject volgen, een kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Ik heb een aantal gesprekken gevoerd om een coach te vinden die mij ging helpen bij mijn zoektocht.

Het eerste gesprek met Roelof was meteen raak. Ik had het idee dat dit wel een interessant traject zou worden, onder andere merkte ik dat hij mijn coachvraag beter snapte dan ikzelf. Hij zag wat voor potentie in mij zit. De dingen die ik van mezelf normaal vind en me geen moeite kosten herkende Roelof als kwaliteiten. Ook konden we goed praten over onze uiteenlopende muzieksmaak.

Mijn zoektocht startte breed. Wil ik als leidinggevende verder op een andere plek of wilde ik verder met Voortdurend Verbeteren? Mijn persoonlijke hobbels waren dat ik netwerkgesprekken verafschuwde en het leven als zzp’er mij maar eenzaam leek. De reden waarom ik netwerkgesprekken verschrikkelijk vond hebben we verkend. Ik dacht dat ik als verkoper korte termijn doelen moest ‘scoren’. Ik heb geleerd dat een netwerkgesprek ook uit oprechte interesse gevoerd kan worden. Door de netwerkgesprekken te gebruiken als trechter werd de richting voor mijzelf steeds duidelijker.

Vanuit deze gesprekken heb ik kennis gemaakt met Sybrand van FTE Improvery. Hij is oprichter van dit bedrijf dat in het midden van het land bezig is om organisaties te verbeteren. Zij hebben een eigen aanpak ontwikkeld, die mij erg aansprak. Deze staat beschreven in het boek ‘Wij is belangrijker dan Why’, waarin wordt toegelicht hoe de prestaties bij de Nederlandse Spoorwegen zijn verbeterd. Nu werk ik samen met deze organisatie en zijn we van plan om ook in Noord Nederland aan de slag te gaan. Mijn ambitie is om ook in Noord Nederland organisaties en overheden te helpen om meer resultaatgericht te werken en een cultuur van continu verbeteren te creëren.

Vond ik dit spannend? Jazeker! Ik was bang dat ik als zelfstandig ondernemer eenzaam zou zijn en mij als slechte verkoper zou moeten opdringen. De situatie is nu dat ik bezig ben met leuke klussen en dat we werken aan een gezamenlijk doel om in Noord Nederland ambities van klanten te realiseren!

Jan Sietse Haarsma, zzp’er, gespecialiseerd in Lean Six Sigma

Wil je met ons samenwerken?

Wil je meer weten over Movum en onze diensten of wil je een afspraak met ons maken?