Lencioni-frustratie-leiderschap

Samenvatting

In ‘De vijf frustraties van teamwork’ legt Patrick Lencioni de kern van samenwerking in teams bloot. Dat doet hij aan de hand van deze parabel, waarin Catherine Peterson als ceo een team moet leiden dat onderling zo in conflict is geraakt dat het de hele organisatie negatief beïnvloedt. Gaandeweg openbaren zich vijf grote frustraties waarmee teamleden worstelen, frustraties die de samenwerking saboteren: gebrek aan vertrouwen, angst voor confrontatie, gebrek aan betrokkenheid, afschuiven van verantwoordelijkheid en niet-resultaatgericht werken.

Lencioni laat middels dit verhaal zien hoe deze hindernissen ontstaan en hoe u ze achter u kunt laten. Vervolgens werkt hij het onderliggende model uit. Een boek met een krachtige boodschap voor iedereen die in of met teams werkt.

 
Roelof Oldenburger heeft het boek gelezen:

Ik heb altijd al een zwak gehad voor schrijvers die thema’s rondom leiderschap en samenwerking weten te verwoorden in de vorm van een verhaal. Denk bijvoorbeeld aan Wie heeft mijn kaas gepikt van Ken Blanchard en Spencer Johnson of Onze ijsberg smelt van Holger Rathgeber en John Kotter. Ogenschijnlijk belachelijk simpele boekjes die je in anderhalf uur uit hebt, alsof je kinderboeken zit te lezen. En dat is nu juist het geniale ervan, want Blanchard en Kotter zijn echt geen ‘kleine jongens’.
In dit rijtje past ook het boek van Patrick Lencioni, een echte ‘everseller’ bij clubs als managementboek.nl. In dit boek legt Lencioni haarfijn uit wat er allemaal voor nodig is om een team te laten focussen op resultaten. En wat er mis kan gaan als niet aan deze randvoorwaarden voldaan wordt. De schrijver beeldt dit uit in de vorm van een piramide, met vertrouwen als basis. Ongeveer iedereen die werkt met teams is bekend met het model. En ook terwijl ik dit schrijf staat het boek uit 2009 (!) nog steeds op een verdienstelijke 28e plaats in de top 100 van managementliteratuur, dat is niet voor niks.
Mocht je zelf het idee hebben dat er op wat voor manier dan ook gedoe bestaat in je team, neem eens een avondje tijd om De 5 frustraties van teamwork op je gemak te lezen. Ik weet zeker dat je meerdere ‘aha-momenten’ gaat beleven!