Samenvatting

Vertrouwen is voor velen nog altijd ontastbaar, soft en een sociale waarde, maar volgens Stephen M.R. Covey is vertrouwen een keihard economisch meetbaar managementinstrument. Hij legt uit waarom vertrouwen de kritische succesfactor is van de nieuwe economie. Vervolgens laat hij zien hoe u dat vertrouwen wekt en geeft, zowel aan uw medewerkers als aan uw klanten, aandeelhouders en andere belanghebbenden.

Door dit vertrouwen maakt uw organisatie meer snelheid, minder kosten, meer omzet en krijgen u en uw medewerkers bovendien meer energie. Aan de hand van dertien eigenschappen en vijf cirkels van vertrouwen geeft Covey een routekaart om vertrouwen op elk niveau te bereiken, te werken aan karakter en competenties, geloofwaardigheid te versterken en om leiderschap te ontwikkelen dat inspireert tot vertrouwen.

 
De aanbeveling van Roelof Oldenburger:

Wat zijn vader flikte met betrekking tot persoonlijke effectiviteit, doet Stephen M.R. Covey dunnetjes over voor wat betreft het onderwerp vertrouwen: hij vertelt ons feitelijk niets nieuws, maar ordent onze gedachten en geeft het onderwerp een taal. Bij een recente opdracht in het buitenland ervoer ik opnieuw hoe waardevol de inzichten uit De Snelheid van Vertrouwen zijn. De boodschap is dat als je vertrouwd wilt worden, je betrouwbaar moet zijn. Betrouwbaar als mens (‘ben ik integer en zijn mijn intenties zuiver’) en betrouwbaar als functionaris (‘beschik ik over de benodigde capaciteiten en lever ik de resultaten die mogen worden verwacht’).

Mensen beoordelen zichzelf op hun intenties, en anderen op hun gedrag. Tenminste, dat denken ze. Wat ze feitelijk doen is speculeren over de intenties achter het waargenomen gedrag van de ander. Op basis daarvan steekt wantrouwen al snel de kop op, met alle mogelijke consequenties van dien. Junior is, net als zijn vader Senior, een soort dominee: als iemand je het boek hardop zou voorlezen met je ogen dicht, dan zou je net zo gemakkelijk kunnen denken naar een preek te luisteren. Daar kun je van houden of niet, maar luister vooral naar wat het boek te bieden heeft: zeer waardevolle inzichten met betrekking tot het opbouwen en vergroten van vertrouwen binnen teams. Maar ook in het herstellen van beschadigd vertrouwen. Wat mij betreft daarom een ‘must read’ voor leiders in organisaties