Samenvatting

Eén ding is zeker, zeggen de stoïcijnse filosofen: een rimpelloos leven bestaat niet. Je weet dat je vroeg of laat te maken krijgt met tegenslag. En dan gaat het erom dat je als een surfer op de golven meebeweegt. Want hoe hoger de golven, hoe mooier de ervaring.

Mark Tuitert is olympisch kampioen, succesvol ondernemer en bestsellerauteur van DRIVE. In FLOW laat hij zien hoe je met de stoïcijnse mindset de uitdagingen van het leven aangaat. Zo blijf je trouw aan jezelf, houd je oog voor anderen, en kun je onder alle omstandigheden soepel koers houden.

De tien praktische lessen in FLOW helpen je om:
– De beste versie van jezelf te zijn, ook in slechte tijden
– Keuzes te maken en met vertrouwen het leven aan te gaan
– Je persoonlijke levensfilosofie vorm te geven

Zo train je de stoïcijnse mindset voor een rijkelijk stromend leven.

 

Roelof Oldenburger heeft het boek gelezen:

Op 30 november komt Mark Tuitert weer langs in de Allersmaborg in Ezinge om het gesprek met de deelnemers aan de leergang De Leiderschapsspiegel aan te gaan. Vorig jaar deed hij dat voor het eerst, vooral aan de hand van zijn boek Drive over het trainen van een stoïcijnse mindset. In de tussentijd heeft Mark een tweede boek gepubliceerd: Flow. En ook dit boek gaat over diezelfde mindset. Het is duidelijk dat Mark hier iets mee heeft.
Vertelt hij echt nieuwe dingen? Welnee, de stoïcijnen waren juist meer dan 2000 jaar geleden al hip. En ook in onze tijd zijn veel van hun lessen waardevol. Mark maakt in zijn boek de slag naar de tegenwoordige tijd, waarin we het allemaal vreselijk druk hebben en ons ook allemaal vreselijk druk kunnen maken. In 10 goed leesbare hoofdstukken deelt hij evenveel belangrijke levenslessen aan de hand van de filosofie van de stoïcijnen. Hij gebruikt hiervoor verhalen uit het hier en nu. Na ieder hoofdstuk is er ruimte voor zelfreflectie, en wat mij betreft zit daar de grootste kracht van het boek.
Ik zou zeggen, schaf Flow snel aan (en Drive erbij als je dat nog niet gelezen hebt). De feestdagen komen snel naderbij, 2024 staat eigenlijk alweer op het punt van beginnen. Wat een mooie tijd om eens rustig op jezelf te reflecteren. Ik kan het je van harte aanbevelen!