Grip

Aanbeveling door Roelof:

In de afgelopen weken heb ik me opnieuw verdiept in GRIP: het geheim van slim werken, geschreven door Rick Pastoor. In de tijd dat hij dit boek schreef was hij verantwoordelijk voor de nieuwe producten die werden ontwikkeld bij Blendle. Rick is een nog jonge kerel (1988) die al verbluffend veel inzicht heeft in hoe je jezelf niet gek moet laten door de waan van de dag. En ik ben wel een fan van zijn aanpak. Rick heeft het voor elkaar gekregen een boek te schrijven waarmee je jouw gedachten kunt ordenen in de hectische tijden waarin we leven met een grote overvloed aan afleiding die je van je echt belangrijke werk (kunnen) afhouden.


Hij bouwt zijn boek ook mooi gestructureerd op. Het eerste deel noemt hij ‘grip op je week’: Krijg meer overzicht en slagkracht door je agenda, takenlijst en e-mail slim in te zetten. De wekelijkse review is daarin een belangrijk onderwerp. Hier reflecteer je op de week die achter je ligt (heb je alles kunnen doen wat je wilde doen, en zo nee, hoe komt dat en wat leer je daarvan?) en kijk je naar de week die voor je ligt (is die week behapbaar, is je planning realistisch en wat zijn je absolute topprioriteiten?).


Het tweede deel heet ‘grip op je jaar’: Kom erachter wat je wilt. Kies een richting en leer hoe je doelen stelt die je ook gaat halen. Hij behandelt in dat deel dus inderdaad het stellen van doelen, het maken van een jaarplan en accountability. Laat jij jezelf aanspreken op het al dan niet bereiken van je doelen, en zo ja, wie mag dat doen? Wie is je accountability partner?


Het laatste deel gaat over ‘grip op je leven’: Leer vaardigheden voor grip op je leven zoals slimmer luisteren, strategisch denken en ontdek hoe je grotere plannen maakt. Hij gaat in dit deel in op zaken als jezelf beter maken, beter luisteren, vraagstukken oplossen en groter denken. Vooral het stuk over luisteren is in dit deel ijzersterk.
Natuurlijk heeft Rick Pastoor dit allemaal niet zelf verzonnen. Je zult gedachtegoed van David Allen (efficiency) tot Stephen Covey (effectiviteit) terugzien, net als veel andere grote denkers die hem hebben geïnspireerd. Maar hij is erin geslaagd zijn eigen gedachten te ordenen en dit op een mooie manier op papier te zetten. Niet ‘hoog over’ maar vooral heel praktisch. Een aanrader voor iedereen die regelmatig denkt dat het werk over de schoenen loopt!