Samenvatting

Het belangrijkste wat je hebt gekregen is je eigen leven. Daar heb je er maar een van, het is uniek en jij staat aan het roer. Tegelijk bepaal je lang niet alles zelf. Er overkomen je dingen die je prettig en minder prettig vindt. Persoonlijk leiderschap gaat over het vormgeven van je eigen leven in verbinding met anderen. Het is een kunst om even stil te staan in deze hectische tijd, waarbij er de hele dag een appel op ons wordt gedaan. Stilstaan bij onszelf en de ander.

 

Dit boek doet je stilstaan aan de hand van krachtige verhalen. Hierin volg je de ervaringen en reflecties daarop van Gabriël Anthonio. Het zijn herkenbare en tegelijk unieke verhalen die ons raken in hoe we kijken en doen. Deze verhalen staan ten dienste van jouw ontwikkeling in leiderschap. Hoe geef je leiding aan jezelf, aan anderen en zie je jezelf in het grotere geheel van dit bestaan? Hoe geef je zin en betekenis aan situaties, ook als het tegenzit?

 

Wanneer je stilstaat, kun je andere inzichten opdoen. Dit boek helpt je om even stil te staan als mens, als manager, of als coach. Om daarna op een andere manier, zelf en met anderen, weer in beweging te komen.

 
Roelof Oldenburger heeft het boek gelezen:
In het programma De Leiderschapsspiegel nemen mijn collega Ton Feldbrugge en ik onze deelnemers mee op een leiderschapsreis van een jaar. In het programma zetten we de mensen aan om de gewoonte te ontwikkelen om op zichzelf te reflecteren. Een aantal van de ideeën die de grondslag vormden voor De Leiderschapsspiegel ontstond in de gesprekken die ik voerde met Gabriël Anthonio. Wij kennen elkaar sinds de tijd dat hij bestuurder was van de Van Mesdagkliniek. Met enige regelmaat treffen we elkaar om ideeën rondom leiderschap uit te wisselen. Ook huur ik hem graag als gastspreker in. Zo spreekt hij op 14 september voor de deelnemers aan De Leiderschapsspiegel in het Forum in Groningen. Ik weet nu alweer zeker dat dit een roerende bijeenkomst wordt.

Nu wil het toeval (?) dat op 1 oktober aanstaande zijn nieuwste boek Stilstaan bij persoonlijk leiderschap verschijnt in de boekhandels. Het werk heeft als ondertitel verhalen om te reflecteren op jezelf en de ander. Ik zie het boek daarom zelfs nu al als een soort ‘verplichte kost’ voor onze deelnemers. Sterker nog, dat zou het moeten zijn voor iedereen die aan zichzelf wil werken. 
Op managementboek.nl staat onder andere de volgende alinea:
‘Het belangrijkste wat je hebt gekregen is je eigen leven. Daar heb je er maar een van, het is uniek en jij staat aan het roer. Tegelijk bepaal je lang niet alles zelf. Er overkomen je dingen die je prettig en minder prettig vindt. Persoonlijk leiderschap gaat over het vormgeven van je eigen leven in verbinding met anderen. Het is een kunst om even stil te staan in deze hectische tijd, waarbij er de hele dag een appel op ons wordt gedaan. Stilstaan bij onszelf en de ander.’

Hoewel ik nog geen letter in het boek zelf heb gelezen, durf ik het nu al wel ‘blind’ aan te bevelen. Ten eerste, omdat ik Gabriël ken als een zeer bevlogen inspirator met een zeer grote schat aan levenservaring, en ten tweede, omdat zijn eerdere boeken, waaronder Het Zwitsers zakmes van de leider en Het leven praat terug, mij nog nooit teleurgesteld hebben. Ik ga er in ieder geval voor zorgen het zo snel mogelijk na 1 oktober in huis te hebben. Wil jij dit ook, klik dan op onderstaande link.