Samenvatting

E-mails beantwoorden terwijl je met iemand aan de telefoon zit, een verslag uittypen terwijl je meeluistert naar de gesprekken van je collega’s… We denken allemaal dat we kunnen multitasken terwijl we in werkelijkheid onze concentratie steeds van het ene naar het andere project verschuiven, waardoor geen enkele taak onze volledige aandacht krijgt.

In ‘Voorsprong door focus’ leert Hougaard je hoe je het beste uit jezelf kunt halen op de werkvloer en hoe je je beter kunt focussen op je diverse taken zodat je niet constant wordt afgeleid door e-mails, tekstberichten, deadlines, (geluiden van) telefoons en vergaderingen.

Het boek helpt je om te gaan met deze overweldigende stroom van afleidingen door mindfulness toe te passen in je dagelijkse werkzaamheden. Je zult zien dat je meer focus krijgt, efficiënter werkt en meer voldoening uit je werk haalt.

 

Roelof Oldenburger heeft het boek gelezen:

Het kan je eigenlijk niet ontgaan zijn dat we met elkaar leven in een afleidingsmaatschappij. Als ik aan mensen vraag hoe vaak het ze lukt langer dan een uur onafgebroken aan dezelfde taak te werken, krijg ik vaak het antwoord ‘nooit’. Ik herlas het voortreffelijke boek Voorsprong door Focus van Rasmus Hougaard, dat als ondertitel heeft verbeter je prestaties op het werk door mindfulness. Hougaard laat zien dat mindfulness niet zomaar een zweverig new age verschijnsel is, maar een simpele techniek die je helpt je veel minder af te laten leiden, zodat je meer gedaan krijgt op het werk. De clou zit volgens Hougaard in de combinatie van focus en een open bewustzijn. Deze maakt dat je vrijwel alle afleidingen langs je heen kunt laten glijden, tenzij er iets echt belangrijks voorbijkomt. In dat laatste geval kies je er bewust voor om met die afleiding aan de slag te gaan, wel onder voorwaarde dat je jezelf daar dan volledig op richt.

Hougaard geeft in deel I tips en trucs voor alledaagse zaken op het werk als e-mails, vergaderingen, planning, communicatie, verandering, pauzeren, forenzen en het evenwicht tussen werk en privéleven. Deel II gaat over ‘mentale strategieën’: de kracht van aanwezigheid, geduld, vriendelijkheid, beginnersbrein, acceptatie, balans, vreugde en loslaten. Deel III gaat over de basisoefeningen voor mindfulness: scherpe focus trainen, open bewustzijn trainen en verdere stappen om je leven onder controle te krijgen.

Mindfulness op het werk is echt simpel, maar in de praktijk moeilijk te realiseren, vooral in het begin. Maar als je doorzet, maakt mindfulness het werk echt een stuk lichter. Geloof me, ik spreek uit persoonlijke ervaring. Een echte aanrader, dus!